Ännu värre i Vitryssland och svensk teknik bidrar

Posted on december 23, 2010

0


Den vitryske utrikesministern har nu dömt ut OSCE:s valbevakning som emotionell.

”We are forced to state that illegal and provocative actions, organized by the oppositional minority after the closing of polls, has influenced evaluation made by OSCE”.

Uppdatering 2010-12-23

Enligt Aftonbladet kommer det nu in anonyma rapporter om hur valfusket har gått till. Hur Lukasjenko kunde få 80% av rösterna när vallokalsundersökningarna visade runt 30-40%. Läs mer här.

Ytterligare arresteringar har gjorts. Eller ska vi kalla det hämtningar, då anklagelsen ofta kommer i efterskott. Och här hjälper Sverige och Finland till. Genom vårt helylleföretag TeliaSonera. I politiska rättegångar används ofta telefonavlyssningar och mejlkopior som bevis. Det är fullt lagligt i Vitryssland (också). Däremot inte tekniskt möjligt utan telefonoperatörens samarbete. Och telebolaget ägs av Turkcell till 80%, som till störst del ägs av TeliaSonera. De resterande 20% ägs visst av Lukasjenko. Man alltså inte bara samarbetar, man har ett bolag ihop. DN om detta här.

Och avlyssningstekniken de använder har de köpt av Ericson! DN om detta här. I vart fall har Ericson sålt avlyssningsteknik till vitryska staten. Hur känns det nu? Ni som gjorde den här dealen på Ericson, har ni handlat hem allt till julbordet? Har familjemedlemmarna kommit fram i ett stycke? Enbart hindrade av snökaoset?

De som nu skrivs ut från sjukhusen efter söndagens och måndagens sammanstötningar med polisen, hämtas nu vid porten av KGB. För det finns fler lagar i Vitryssland som kan tillämpas på bångstyriga medborgare. Det är förbjudet att vara med i organisation/förening som inte redan har statens uttryckliga tillåtelse att finnas. 2 års Fängelse finns i straffskalan. DN om detta här.

Eva Neklyaeva, Vladimir Neklyaevs dotter som bor i Finland och förmedlar allt i nyheter från Vitryssland som hon får tag på, har nu fått följande meddelande. Inrikesministeriet har gjort ett officiellt uttalande om att ”everybody involved in mass riots will be held responsible for their actions”. ”Police requested (and received) lists of people who were carrying mobile phones in the area of protests. They also requested from the state organizations lists of people who didn’t go to work on Monday after the events.” Utländska observatörer pratar om att 25 000 till 50 000 vitryssar var ute på gatorna efter att vallokalerna hade stängt. Vilken underbar möjlighet för den stat som har en gås oplockad med någon.

GPS är en underbar teknik…

Annonser
Posted in: Uncategorized