Updates om fängslade löjtnanten och presidentkandidaterna

Posted on december 21, 2010

0


Uppdatering 2010-12-23, kl 12,55

Advokaterna till de fängslade har fortfarande inte fått träffa sina klienter.

Uppdatering 2010-12-22, kl 13,08

Här hos KGB i Minsk är alla rum upptagna

Enligt Vladimir Neklyaevs dotter har dennes advokat ännu inte fått träffa honom. Familjen vet alltså inte hur det är ställt med honom sedan han bars bort från sjukhussängen av KGB. Advokaten har fått tillstånd att träffa honom men då alla rum i KGB-byggnaden är upptagna skjuts mötet hela tiden upp tills man hittar ett ledigt rum.

Uppdatering 2010-12-22, kl 01.06

Enligt Viasna, människorättsorg i Vitryssland som verkar betraktas som trovärdig av oppositionen så står det nu klart att 5 presidentkandidater kommer att åtalas för uppvigling/organisering av störande av ordning. Dessutom åtalas  fruarna till några av dessa och även några valkampanjsledare för presidentkandidaterna.

Löjtnanten är nu också officiellt i säkerhetspolisens förvar och även han omfattas av anklagelsen. Han står på listan över åtalade som före detta officer i poliskåren.

Läs gärna mer på denna engelskspråkiga hemsida. Här finns listan över de 19 som kommer att åtalas och som därmed riskerar upp till 15 års fängelse.

Vladimir Neklyaev anges ha varit på väg att föra en lastbil med sprängmedel och vapen till ”upproret” på Oktoberplatsen. Här kan du se de kaotiska bilderna från händelsen, och en kort stund innan han förs till sjukhus. 

En uppdatering.

Eva Neklyaevna har nu för en knapp timme sedan fått veta av den vitryska säkerhetspolisen, som praktiskt nog förkortas KGB, att hennes pappa, presidentkandidaten Vladimir Neklyaev är fängslad av dem. Tillsammans med fyra andra presidentkandidater. De har inte fått veta på vilka grunder eller hur länge han kommer att hållas av dem. Advokaten hoppas få komma dit med varma kläder till Neklyaev då han hämtades direkt ur sjukhussängen. Bars bort. Jag undrar om en svenska advokat hade haft så lågt ställda förhoppningar?

Det finns ännu inga nyheter om den unge löjtnanten som hämtades av KGB i går kväll.

Organisering av störande av ordning, som är det brott som ligger närmast till hands att anklaga samtliga demonstranter för har i Vitryssland ett maxstraff på 15 år. (Die Zeit här.)

Annonser